Tisztelt Ingatlanhasználók!

A hulladékgyűjtő edények és zsákok használatával kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel mindenki figyelmét.

A kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló kukákba tilos olyan hulladékot gyűjteni, ami nem oda való (pl. műanyag, papír, üveg, fém, zöldhulladék, veszélyes hulladék, mérgező, tűzveszélyes anyag). Ezt munkatársaink szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják és a szabálytalan kukahasználat esetén megtagadhatják a hulladék elszállítását. Értelemszerűen a szelektív kukákba, valamint zsákokba is tilos a nem azokba való hulladékok gyűjtése.

A szelektív kukák, zsákok használata során javasoljuk, hogy a belekerülő papírt, vagy műanyagot tömörítsék, hogy több férjen bele. A kiürült műanyag palackokat a kupak lecsavarása után laposra lehet taposni és így sokkal több elfér belőle ugyanazon a helyen. Ha mindezek ellenére nem fér bele több, kérjük, hogy bárhol beszerezhető átlátszó műanyag zsákban helyezzék azokat ki a gyűjtési napon a szelektív kukák mellé. Az így kihelyezett, külön gyűjtött papír és műanyag hulladékot korlátlan mennyiségben elszállítjuk.

Kérjük önöket, hogy a kék színnel megkülönböztetett kukába vagy az átlátszó zsákba CSAK A SZELEKTÍVEN GYŰJTHETŐ PAPÍROKAT legyenek kedvesek beletenni. Ilyen az újságpapír, kartondoboz, tiszta csomagolópapír, irodai papírhulladékok, szórólapok és reklámkiadványok, italos kartonok – tetrapackos tejes és üdítős karton dobozok. Kérjük, hogy a kartondobozokat tépjék és/vagy hajtsák össze és úgy dobják be a szelektív konténerbe, hogy minél több hulladék elférjen. Tilos az egészségügyi papírokat (pelenka, betét stb.), a használt papírzsebkendőt, wc papírt, zsíros szennyezett papírokat bedobálni a szelektív kukába vagy zsákba.

Kérjük Önöket, hogy a sárga színnel megkülönböztetett kukába vagy az átlátszó zsákba CSAK A SZELEKTÍVEN GYŰJTHETŐ MŰANYAGOKAT és FÉMDOBOZOKAT legyenek kedvesek a zsákokba dobálni. Ilyen az ásványvizes és üdítős PET palackok lapítva. Ide tartozik még a PET palackokról leszedett kupakok, elöblített tejfölös, vajas, margarinon, joghurtos stb. dobozok, műanyag zacskók, reklámtáskák, műanyag fóliák, PP és HDPE jelzésű kozmetikai termékek, mosószeres flakonok, italos karton, fém konzervdobozok, fém zárókupak, alumínium dobozok (sör, energiaitalos, üdítős).  Tilos az ételmaradékkal szennyezett dobozokat, vegyszeres-olajos flakonokat, fogkefét, műanyag gyermekjátékokat és CD-DVD lemezeket, HUNGAROCELLT a szelektív zsákokba helyezni.

Kérjük, hogy Érden az üveghulladék gyűjtő kukába, a többi településen pedig a gyűjtőponton KIZÁRÓLAG ÖBLÖSÜVEGET (befőttesüvegek, italos üvegpalackok, bébiételes üveg borosüvegek, pezsgősüvegek, sörösüvegek) helyezzen a hulladékgyűjtő edénybe, egyéb üveget (síküvegeke, villanykörtét, neoncsövet, hőálló tálat, orvosságos és veszélyes anyagokat tartalmazó üveget) ne. Kérjük továbbá, hogy a gyűjtőpontok környezetét egyéb hulladékok elhelyezésével ne szennyezze.

RÖVIDEN A HULLADÉKFAJTÁKRÓL
Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség honlapjáról

Fontos: ha elbizonytalanodunk, hogy mit, hová kell tenni, minden esetben forduljunk a helyi közszolgáltatóhoz.

Az elkülönítetten gyűjtött háztartási szilárd hulladékot három nagy csoportba soroljuk:

  1. I. csomagolási hulladékok,
  2. II. veszélyes hulladékok,
  3. III. zöldhulladékok.
  4. I. CSOMAGOLÁSI HULLADÉK

PAPÍR

Szelektíven gyűjthetők: kartondobozok (kisebb pl. teásdoboz, nagyobb pl. elektronikai berendezések dobozai); hullámkartonok; irodai papírok; újságok, szórólapok, régi prospektusok.

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– A zsíros, ételmaradékkal és egyéb módon szennyezett papírzacskók és -dobozok nem hasznosíthatók, így azoknak a hagyományos szemetesben a helyük (pl.: pizzás doboz)

– A nagyobb kartondobozokat feldarabolva vigyük a gyűjtőszigetre, így könnyedén beférnek a konténerbe és az otthoni tárolásuk is kevesebb helyet foglal.

Papírhulladékból készülhet: kartondoboz, papírzacskó, zsebkendő, szalvéta, WC-papír, kéztörlő, füzetek; könyvek, tojástálca.

Magyarországon jelenleg Dunaújvárosban és Budapesten dolgoznak fel hulladékpapírt.

ITALOS KARTONDOBOZ

Szelektíven gyűjthetők: tejesdobozok; gyümölcsleves dobozok; tejtermékek többrétegű dobozai (pl.: tejszínes, tejeskávés stb.)

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– Ez az egyik legfiatalabb és a legvitatottabb hulladékfajta, sokáig úgy gondolták, hogy nem lehet hasznosítani, ma már a technológia a rendelkezésünkre áll, így csak a közszolgáltatón és rajtunk múlik, hogy különválogatjuk-e. Mivel legnagyobb részt papírt tartalmaz, ezért legtöbbször a papírok közé kerül, de sok helyen a műanyagokkal vagy a fémekkel gyűjtik együtt.

– Ha a mosogatás végén a dobozokat is kiöblítjük – vízpazarlás nélkül – megelőzhetjük, hogy a maradék tej vagy gyümölcslé erjedésnek induljon a dobozban. Ha ezután lapítva tesszük a gyűjtőzsákunkba, -dobozunkba még helyet is spórolunk.

Italos kartondobozból a papírgyári hasznosítás során készülhet: kartondoboz, papírzacskó, zsebkendő, szalvéta, WC papír, kéztörlő, füzetek, könyvek, tojástálca

Magyarországon még nem működik olyan papírgyár, amely a tejes- és gyümölcsleves dobozokat hasznosítaná, így osztrák és cseh cégek gyártanak belőle papírtermékeket.

Italos kartondobozból ún. tektántáblákat is előállíthatnak, ez esetben a dobozokat feldarabolják és magas hőmérsékleten táblákká préselik, amit az építőiparban vagy a bútorgyártásban használnak fel.

MŰANYAG

Szelektíven gyűjthetők: PET-palackok: üdítős és ásványvizes flakonok, mosó-, mosogató- és egyéb tisztítószeres, öblítős, tusfürdős, samponos és egyéb kozmetikai flakonok, zacskók, fóliák.

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– Az egyik legfontosabb és legközismertebb szlogen, ami elhangzik a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban: tapossa laposra! Ez az italos kartondobozok, a fémdobozok mellett leggyakrabban a műanyag flakonokkal kapcsolatban hangzik el, hiszen, ha lapítva gyűjtjük, nemcsak otthon, hanem a gyűjtőkonténerben is helyet spórolunk meg, és a szállítás is gazdaságossá és kevésbé környezetterhelővé válik.

– A másik fontos kérdés, hogy mi legyen a kupakkal? Megoldás, hogy a lapított palackra visszatekerjük és mehetnek együtt a konténerbe, vagy felajánlhatjuk a kupakgyűjtő akciók során.

Az elmúlt években szinte mindenhol lebomló bevásárló műanyagtáskákat kapunk vagy vehetünk a vásárláshoz. Bár a kezdeményezés dicséretes, sajnos a hasznosítási rendszerben komoly károkat tud okozni, ezért ezeket a zacskókat a szemetesünk bélelésére használjuk vagy dobjuk a szemetesbe.

A tejtermékek poharai, tégelyei bár hasznosíthatóak lennének, legtöbb helyen sajnos nem gyűjthetőek külön, kivétel ez alól pl. Budapest, Pécs, Kecskemét vagy Nyíregyháza. Nézzünk utána, hogy a lakóhelyükön bedobhatóak-e a szelektív kukába!

Műanyaghulladékból készülhet: rekesz, fólia, zsák, táska, vödör, lavór, virágláda, fűrács, vállfa, rendszámtáblatok, építőipari szigetelőanyag, poláranyag (textilipari hasznosítás), fekvőrendőr, terelő bóják.

Magyarországon nagyjából 25-30 cég foglalkozik a műanyaghulladékok hasznosításával.

ÜVEG

Szelektíven gyűjthetők: befőttesüvegek, ásványvizes palackok, sörös- és borosüvegek, röviditalok palackjai, kozmetikai termékek üvegcséi pl.: parfümök, arckrémek csomagolása.

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– Az üveghulladékokból kerül vissza a legkevesebb a szelektív gyűjtőrendszerbe, ezért minden évben érdemes átnézni a kamrában, mosogató alatt, egyéb helyeken a befőzési időszakra félretett befőttesüvegeket és palackokat. Ha olyanokat találunk, amikbe évek óta nem tettünk el semmit, azokat nyugodtan a szelektív gyűjtőhelyre vihetjük, így kényelmesebbé és könnyen áttekinthetővé tehetjük a tároló helyiségeinket.

– Az üveghulladékok szelektív gyűjtésénél figyelni kell arra, hogy a tisztán kerüljenek a konténerbe és ahol lehetőség van rá, külön konténerbe kerüljön az átlátszó és a színes üveg, ha nagyon precízek akarunk lenni, a kupakját, fedelét az anyagtípusának megfelelő helyre dobhatjuk (fém vagy műanyag).

Üveghulladékból készülhet: befőttesüveg, üvegpalack, habkavics, színes, divatos burkolóanyag: üvegmozaik, üveggyapot. Magyarországon jelenleg csak az átlátszó üveg hasznosítása megoldott, az orosházi üveggyár állít elő belőle öblösüveg-terméket, a színes üvegek feldolgozása Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Ukrajnában vagy Ausztriában történik.

FÉM

Szelektíven gyűjthetők: konzervdobozok: májkrémes, állateledeles stb., energiaitalos és üdítősdobozok, sörösdobozok.

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– A műanyagnál már volt szó a lapításról, az aludobozokkal is könnyen megtehető ez a művelet, így helyet spórolhatunk és a gyűjtőszigetre is ritkábban kell járnunk.

– Fontos, hogy tiszták legyenek a dobozok, ha étel maradt benne, a mosogatás végén ezeket is kimoshatjuk, plusz mosogatóvíz használata nélkül.

Fémhulladékból készülhet: sörkollektor, autó- és motoralkatrészek, alumínium italos doboz („cantocan” technológia).

A feldolgozás első fázisában különválogatják az alumínium és vasdobozokat, majd kohókba szállítják, ahol fémtömböket állítanak elő. Ezek a fémtömbök később bármilyen vas, vagy alumíniumtermék előállítására alkalmasak.

  1. II. VESZÉLEYES ÉS KÜLÖNLEGES KEZELÉST IGÉNYLŐ HULLADÉKOK

Az itt felsorolt hulladékfajták a mérgezőanyag tartalmuk vagy különösen környezetkárosító mivoltuk miatt kerültek ebbe a kategóriába. Nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk a gyűjtésükre, ezeket semmi esetre sem szabad a hagyományos szemetesbe tenni, amelynek tartalma a hulladéklerakóba vagy az égetőbe kerül, onnan pedig vissza a környezetbe. (lerakó – talajszennyezés, égető – légszennyezés)

A biztonságos gyűjtésükre több megoldás létezik, leadhatók:

– a nagyobb áruházakban található hulladékfajtánkénti speciális gyűjtőtartályba (pl. fénycső, elemek, stb.),

– kijelölt hulladékudvarokban,

– az önkormányzat vagy a közszolgáltató által szervezett gyűjtőakciók keretében,

– visszavehetik a vásárlás helyén – a részletekről mindenképpen érdeklődni kell.

AKKUMULÁTOR, SZÁRAZ ELEM

Külön gyűjtendő: savas és lúgos akkumulátorok, telefonakkumulátorok, mindenféle méretű és teljesítményű száraz elemek.

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– Az akkumulátor elektromos energiát szolgáltató berendezés, mely az egyik leggyakrabban használt áramforrás. Ezek a maróanyag és nehézfémtartalmuk miatt soroljuk a veszélyes hulladékok közé.

Akkumulátorok speciális begyűjtése:

– Az elhasznált ólomakkumulátorok a kereskedelmi egységekben, a gyártók forgalomba hozatali helyein és begyűjtő vállalkozások ipari begyűjtési pontjain kerülnek összegyűjtésre, 1 m³-es zárt, saválló műanyag konténerekben.

ÓLOMAKKUMULÁTOROK

Mivel a használt ólomakkumulátorok magyarországi hasznosítása nem megoldott, ezért exportőr cégek közeli országok feldolgozóiba szállítják ki a hulladékot. A hulladék válogatását követően a kezelés során az alábbi másodnyersanyagok nyerhetők vissza:

– nagy tömbökben előállított megmunkálatlan ólom,

– a műanyagból darálás, mosás, szárítás és préselés után PP granulátumot állítanak elő, melyből elsősorban műanyag akkumulátorházat gyártanak,

– a hasznosítás további termékei lehetnek a nátrium-szulfát, a gipsz és az ipari víz.

ELEMEK ÉS HORDOZHATÓ AKKUMULÁTOROK

Gyűjtésük a veszélyes-hulladékok tárolási követelményeinek megfelelő, jellemzően 12-80 liter űrtartalmú gyűjtőedényben, országszerte közel 30 000 helyen történik.

FÉNYCSÖVEK ÉS EGYÉB FÉNYFORRÁSOK

Szelektíven gyűjthetők: energiatakarékos izzók, fénycsövek.

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

A higanytartalmuk miatt számítanak veszélyes hulladéknak, ezért figyelni kell arra, hogy ne sérüljenek, amíg a megfelelően gyűjtőhelyre nem szállítottuk. Ha mégis összetörtek, akkor az alábbiak szerint kármentesíthetünk:

– a higany szobahőmérsékleten párolog és különösen mérgező higanygőz keletkezik, ezt megszüntetendő nyissunk ablakot és alaposan szellőztessünk ki,

– a darabok felületén lehet mérgező anyag, ezért lehetőleg ronggyal, vagy kesztyűvel szedjük össze egy zacskóba,

– ha felporszívózzuk vagy felsöpörjük, egészségkárosító anyag maradhat a seprű szálain, vagy a porzsákban, inkább vizes papírtörlővel vagy ronggyal töröljük fel, ezeket is dobjuk a fénycső maradványai mellé a zacskóba,

– végül vigyük az átvevő helyre (pl. hulladékudvar), ne dobjuk a kukába!

A fénycsövekből és egyéb fényforrásokból készülhet: üvegbura: a burából, fémtermékek: a fémrészekből.

A fénycsöveket és az egyéb fényforrásokat összezúzzák és utána válogatják külön az egyes anyagtípusokat.

LEJÁRT SZAVATOSSÁGÚ GYÓGYSZEREK

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– Sokféle vegyi anyagot tartalmaznak, így a környezetbe jutva kiszámíthatatlan károkat okoznak, ezért érdemes a gyógyszeres fiókot, dobozt stb. évente átnézni és a lejárt szavatosságú készítményeket a legközelebbi patikába visszavinni, ahol speciális gyűjtődobozban tárolják, majd égetéssel ártalmatlanítatják.

GUMIABRONCS-HULLADÉK

Külön gyűjtendő: személy- és teherautó-gumiabroncs, mezőgazdasági gumiabroncs, targonca-gumiabroncs.

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– A gumiabroncsok gyűjtésénél egyetlen dologra kell figyelni, a megfelelő helyre kell vinni: a gumiszervizekbe vagy a lakossági hulladékudvarba.

  1. július 1. napjától tilos a használt gumiabroncsok elhelyezése lerakóban (1999/31/EC – Lerakási direktíva). A tilalom 2006-tól már az aprítmányokra is kiterjed, melynek következtében elkerülhetetlen a hulladékká vált gumiabroncsok elkülönített gyűjtése és teljes mértékű hasznosítása.

A gumiabroncsok hasznosítási lehetőségei:

– Újrahasználat – újrafutózás: előzetes ultrahangos vizsgálatot követően lekopott, de sértetlen vázszerkezetű gumiabroncsok futófelületét lehorzsolják, a közúti forgalomnak alkalmas futófelülettel ellátva kerülnek újra forgalomba.

Ezáltal meghosszabbítják a gumiabroncsok élettartamát, melyek így nem válnak hulladékká.

– Újrafeldolgozás/ termékgyártás: A hulladékká vált gumiabroncsot aprítják, őrlik, majd a keletkező aprítékot/őrleményt építőiparban, sportpályákon, játszótéri esésvédő lapok gyártásánál használják fel.

– Cementgyári hasznosítás: A gumiabroncsok acéltartalma vasoxid formájában beépül a cementbe, így gyakorlatilag nem képződik maradék salak a technológia során.

Tehát a cementgyári égetés egyrészt energetikai-, másrészt anyagában történő hasznosításnak is minősül.

– Pirolízis: az eljárás során az aprított gumiabroncs hulladék magas hőmérsékleten hevítve pirokokszra, gázfrakcióra, valamint piro-olajra bomlik, illetve a vázszerkezetet alkotó acélszálakra. A keletkezett termékeket különböző eljárásokkal tovább lehet hasznosítani.

HASZNÁLT SÜTŐZSIRADÉK

Szelektíven gyűjthetők: olajok, zsírok.

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– A használt olajok és zsírok a környezetbe kerülve elzárják az élő szervezeteket az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne, ezért miután kihűltek egy műanyag palackba tegyük és a hulladékudvarba vagy akár a kijelölt MOL kutakra is elvihetjük.

A használt sütőzsiradékból készülhet: biodízel-üzemanyag, biogáz alapanyaga

A biodízel gyártás melléktermékei is környezettudatos módon kerülnek további felhasználásra: hasznosítják a glicerint, valamint a szappanos vizet teljes egészében biogáz termelésbe vezetik vissza.

ELEKTROMOS ÉS ELEKTRONIKAI HULLADÉK

Szelektíven gyűjthetők: leselejtezett háztartási kis- és nagygépek, számítástechnikai berendezések (monitor, nyomtató, billentyűzet stb.), szórakoztató elektronikai cikkek, barkácsgépek

Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:

– Ezekben a készülékekben gyakran található olyan veszélyes anyag, ami a működés során nem károsítja az egészségünket, viszont, ha a zárt rendszer megsérül, ezek az anyagok kiszabadulnak és a légtérbe, illetve a talajba jutva megmérgezhetik az élővilágunkat. Ezért ezeket az elektronikai cikkeket a leselejtezést követően a hulladékudvarba vagy egyéb átvevőhelyre kell szállítanunk.

Az elektronikai és az elektromos készülékek hasznosítása:

A hasznosítóban első lépésként eltávolítanak minden olyan anyagot, ami ártalmas a környezetre, ilyenek például: festékpatronok, elemek, akkumulátorok, kondenzátorok stb. Ezek eltávolítása után kézi vagy gépi erővel szétbontásra kerül a berendezés, majd különválogatják az egyes anyagtípusokat, pl. vas és egyéb fémek, műanyag, üveg, gumi, fa, stb., amelyeket anyagában vagy energetikailag hasznosítanak, a hasznosításra alkalmatlan anyagokat ellenőrzött körülmények között ártalmatlanítják.