|| ÉRD | DIÓSD | TÁRNOK | SÓSKÚT | BUDAÖRS | NAGYTARCSA |
| SZÁZHALOMBATTA |
SZIGETSZENTMIKLÓS | SZIGETHALOM | HALÁSZTELEK | GYÁL | VECSÉS | TÖKÖL |

 
nyitólap
szelektív gyűjtés
hulladékudvar
ünnepi járatrend
letölthető dokumentumok
kapcsolat
 

SZELEKTÍV GYŰJTŐEDÉNYEK ÁTVÁTELE
ÉS HASZNÁLATA

A szelektív edények átvételéhez szükséges dokumentációt Érd, Diósdi út 29. sz. alatti ügyfélszolgálati irodában lehet átvenni, és a kukákat hétfőtől péntekig az Érd, Sas u 2. sz. alatti hulladék udvarunkban a bemutatott nyomtatvány ellenében lehet átvenni.

Átvételhez szükséges számla vagy csekk, személy igazolvány, meghatalmazás, ha nem a díjfizető veszi át az edényeket.

A kukák használatával kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel mindenki figyelmét:
– az eddig is használt hagyományos, kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló kukákba tilos olyan hulladékot gyűjteni, ami a szelektív kukákba való (műanyag, illetve papír). Ezt munkatársaink szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják és a szabálytalan kukahasználat esetén megtagadhatják a hulladék elszállítását. Értelemszerűen a szelektív kukákba is tilos a nem azokba való hulladékok gyűjtése.

– a szelektív kukák ürítése eltér a régi kukák heti gyakoriságú ürítésétől. Azokat a múlt évben a zsákos szelektív gyűjtés indulásakor megküldött tájékoztatóban jelzett időpontokban, havi egy alkalommal ürítjük. Kérjük, hogy a szelektív járat napján mindkét szelektív kukát (amennyiben van benne elszállítani való tartalom) rakják ki az ingatlan elé. Azokat egymástól független járat külön-külön üríti, ezért előfordulhat, hogy nem egyszerre érnek oda az autóink az adott ingatlanhoz. Ha ezzel kapcsolatban kérdések merülnének fel, kérjük tájékozódjanak az ÉTH honlapján, e-mail-ben (ugyfelszolgalat@eth-erd.hu) telefonon (06/23-522-600), levélben (2030 Érd Diósdi út 29.), vagy ugyanezen a címen személyesen.
– a szelektív kukák használata során javasoljuk, hogy a belekerülő papírt, vagy műanyagot tömörítsék, hogy több férjen bele. A kiürült műanyag palackokat a kupak lecsavarása után laposra lehet taposni és így sokkal több elfér belőle ugyanazon a helyen. Ha mindezek ellenére nem fér bele több, kérjük, hogy bárhol beszerezhető átlátszó műanyag zsákban helyezzék azokat ki a gyűjtési napon a szelektív kukák mellé. Az így kihelyezett, külön gyűjtött papír és műanyag hulladékot korlátlan mennyiségben elszállítjuk.

.

IDE KATTINTVA MEGTUDHATJA,,
öntől mikor szállítjuk el a szelektíven gyüjtött hulladékot.

www.eth-erd.hu/hulladeknaptar

RÖVIDEN A HULLADÉKFAJTÁKRÓL
Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség honlapjáról

Fontos: ha elbizonytalanodunk, hogy mit, hová kell tenni, minden esetben forduljunk a helyi közszolgáltatóhoz.
A háztartási szilárd hulladékot három nagy csoportba soroljuk:
– csomagolási hulladékok,
– veszélyes hulladékok,
– zöldhulladékok.

1. Csomagolási hulladékok
PAPÍR, szelektíven gyűjthetők: kartondobozok (kisebb, pl. teás doboz, nagyobb pl. elektronikai berendezések dobozai); hullámkartonok; irodai papírok;  újságok, szórólapok, régi prospektusok.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– A zsíros, ételmaradékkal és egyéb módon szennyezett papírzacskók és -dobozok nem hasznosíthatók, így azoknak a hagyományos szemetesben a helyük (pl.: pizzás doboz)
– A nagyobb kartondobozokat feldarabolva vigyük a gyűjtőszigetre, így könnyedén beférnek a konténerbe és az otthoni tárolásuk is kevesebb helyet foglal.
Papírhulladékból készülhet: kartondoboz; papírzacskó; zsebkendő; szalvéta; WC-papír; kéztörlő; füzetek;  könyvek tojástálca.
Magyarországon jelenleg Dunaújvárosban és Budapesten dolgoznak fel hulladékpapírt.

ITALOS KARTONDOBOZ, szelektíven gyűjthetők: tejesdobozok; gyümölcsleves dobozok; tejtermékek többrétegű dobozai (pl.: tejszínes, tejeskávés stb.)
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Ez az egyik legfiatalabb és a legvitatottabb hulladékfajta, sokáig úgy gondolták, hogy nem lehet hasznosítani, ma már a technológia a rendelkezésünkre áll, így csak a közszolgáltatón és rajtunk múlik, hogy különválogatjuk-e. Mivel legnagyobb részt papírt tartalmaz, ezért legtöbbször a papírok közé kerül, de sok helyen a műanyagokkal vagy a fémekkel gyűjtik együtt.
– Ha a mosogatás végén a dobozokat is kiöblítjük – vízpazarlás nélkül – megelőzhetjük, hogy a maradék tej vagy gyümölcslé erjedésnek induljon a dobozban. Ha ezután lapítva tesszük a gyűjtőzsákunkba, -dobozunkba még helyet is spórolunk.
Italos kartondobozból a papírgyári hasznosítás során készülhet: kartondoboz; papírzacskó; zsebkendő; szalvéta; WC papír; kéztörlő; füzetek; könyvek; tojástálca
Magyarországon még nem működik olyan papírgyár, amely a tejes- és gyümölcsleves dobozokat hasznosítaná, így osztrák és cseh cégek gyártanak belőle papírtermékeket.
Italos kartondobozból ún. tektántáblákat is előállíthatnak, ez esetben a dobozokat feldarabolják és magas hőmérsékleten táblákká préselik, amit az építőiparban vagy a bútorgyártásban használnak fel.

MŰANYAG
Szelektíven gyűjthetők: PET-palackok: üdítős, ásványvizes; flakonok:  mosó-, mosogató- és egyéb tisztítószeres, öblítős; tusfürdős, samponos és egyéb kozmetikai flakonok; zacskók, fóliák.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Az egyik legfontosabb és legközismertebb szlogen, ami elhangzik a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban: tapossa laposra! Ez az italos kartondobozok, a fémdobozok mellett leggyakrabban a műanyag flakonokkal kapcsolatban hangzik el, hiszen, ha lapítva gyűjtjük, nemcsak otthon, hanem a gyűjtőkonténerben is helyet spórolunk meg, és a szállítás is gazdaságossá és kevésbé környezetterhelővé válik.
– A másik fontos kérdés, hogy mi legyen a kupakkal? Megoldás, hogy a lapított palackra visszatekerjük és mehetnek együtt a konténerbe, vagy felajánlhatjuk a kupakgyűjtő akciók során.
Az elmúlt években szinte mindenhol lebomló bevásárló műanyagtáskákat kapunk vagy vehetünk a vásárláshoz. Bár a kezdeményezés dicséretes, sajnos a hasznosítási rendszerben komoly károkat tud okozni, ezért ezeket a zacskókat a szemetesünk bélelésére használjuk vagy dobjuk a szemetesbe.
A tejtermékek poharai, tégelyei bár hasznosíthatóak lennének, legtöbb helyen sajnos nem gyűjthetőek külön, kivétel ez alól pl. Budapest, Pécs, Kecskemét vagy Nyíregyháza. Nézzünk utána, hogy a lakóhelyükön bedobhatóak-e a szelektív kukába!
Műanyaghulladékból készülhet: rekesz; fólia, zsák, táska; vödör, lavór; virágláda; fűrács; vállfa; rendszámtáblatok; építőipari szigetelőanyag; poláranyag (textilipari hasznosítás); fekvőrendőr, terelő bóják.
Magyarországon nagyjából 25-30 cég foglalkozik a műanyaghulladékok hasznosításával.

ÜVEG
Szelektíven gyűjthetők: befőttes üvegek; ásványvizes palackok; sörös-, borosüvegek; röviditalok palackjai; kozmetikai termékek üvegcséi pl.: parfümök, arckrémek csomagolása.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Az üveghulladékokból kerül vissza a legkevesebb a szelektív gyűjtőrendszerbe, ezért minden évben érdemes átnézni a kamrában, mosogató alatt, egyéb helyeken a befőzési időszakra félretett befőttesüvegeket és palackokat. Ha olyanokat találunk, amikbe évek óta nem tettünk el semmit, azokat nyugodtan a szelektív gyűjtőhelyre vihetjük, így kényelmesebbé és könnyen áttekinthetővé tehetjük a tároló helyiségeinket.
– Az üveghulladékok szelektív gyűjtésénél figyelni kell arra, hogy a tisztán kerüljenek a konténerbe és ahol lehetőség van rá, külön konténerbe kerüljön az átlátszó és a színes üveg, ha nagyon precízek akarunk lenni, a kupakját, fedelét az anyagtípusának megfelelő helyre dobhatjuk (fém vagy műanyag).
Üveghulladékból készülhet: befőttesüveg; üvegpalack; habkavics; színes, divatos burkolóanyag: üvegmozaik; üveggyapot. Magyarországon jelenleg csak az átlátszó üveg hasznosítása megoldott, az orosházi üveggyár állít elő belőle öblösüveg-terméket, a színes üvegek feldolgozása Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Ukrajnában vagy Ausztriában történik.

FÉM
Szelektíven gyűjthetők: konzervdobozok: májkrémes, állateledeles stb.; energiaitalos és üdítősdobozok; sörösdobozok.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– A műanyagnál már volt szó a lapításról, az aludobozokkal is könnyen megtehető ez a művelet, így helyet spórolhatunk és a gyűjtőszigetre is ritkábban kell járnunk.
– Fontos, hogy tiszták legyenek a dobozok, ha étel maradt benne, a mosogatás végén ezeket is kimoshatjuk, plusz mosogatóvíz használata nélkül.
Fémhulladékból készülhet: sörkollektor; autó- és motoralkatrészek; alumínium italos doboz („cantocan”technológia).
A feldolgozás első fázisában különválogatják az alumínium és vasdobozokat, majd kohókba szállítják, ahol fémtömböket állítanak elő. Ezek a fémtömbök később bármilyen vas, vagy alumíniumtermék előállítására alkalmasak.

2. Veszélyes és különleges kezelést igénylő hulladékok
Az itt felsorolt hulladékfajták a mérgezőanyag tartalmuk vagy különösen környezetkárosító mivoltuk miatt kerültek ebbe a kategóriába. Nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk a gyűjtésükre, ezeket semmi esetre sem szabad a hagyományos szemetesbe tenni, amelynek tartalma a hulladéklerakóba vagy az égetőbe kerül, onnan pedig vissza a környezetbe. (lerakó – talajszennyezés, égető – légszennyezés)
A biztonságos gyűjtésükre több megoldás létezik, leadhatók:
– a nagyobb áruházakban található hulladékfajtánkénti speciális gyűjtőtartályba (pl. fénycső, elemek, stb.);
– kijelölt hulladékudvarokban;
.-- az önkormányzat vagy a közszolgáltató által szervezett gyűjtőakciók keretében;
– visszavehetik a vásárlás helyén – a részletekről mindenképpen érdeklődni kell.

AKKUMULÁTOR, SZÁRAZ ELEM

Külön gyűjtendő: savas és lúgos akkumulátorok; telefonakkumulátorok; mindenféle méretű és teljesítményű száraz elemek.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Az akkumulátor elektromos energiát szolgáltató berendezés, mely az egyik leggyakrabban használt áramforrás. Ezek a maróanyag és nehézfémtartalmuk miatt soroljuk a veszélyes hulladékok közé.
Akkumulátorok speciális begyűjtése:
– Az elhasznált ólomakkumulátorok a kereskedelmi egységekben, a gyártók forgalomba hozatali helyein és begyűjtő vállalkozások ipari begyűjtési pontjain kerülnek összegyűjtésre, 1 m³-es zárt, saválló műanyag konténerekben.

ÓLOMAKKUMULÁTOROK
Mivel a használt ólomakkumulátorok magyarországi hasznosítása nem megoldott, ezért exportőr cégek közeli országok feldolgozóiba szállítják ki a hulladékot. A hulladék válogatását követően a kezelés során az alábbi másodnyersanyagok nyerhetők vissza:
– nagy tömbökben előállított megmunkálatlan ólom;
– a műanyagból darálás, mosás, szárítás és préselés után PP granulátumot állítanak elő, melyből elsősorban műanyag akkumulátorházat gyártanak;
– a hasznosítás további termékei lehetnek a nátrium-szulfát, a gipsz és az ipari víz.

NAGYMÉRETŰ LÚGOS AKKUMULÁTOROK
Ezek az áramforrások a korszerű, nagy energiaigényű készülékekből mára kiszorultak, viszont nagy terhelhetőségük miatt az ipar számos területén ma is használják (pl. vészvilágítások, vasúti járművek energiaellátása, repülőgép akkumulátorok).Megfelelő karbantartás mellett az élettartamuk elérheti a 25-30 évet is. A nagyméretű lúgos áramforrások magyarországi hasznosítása, illetve hasznosításra történő előkészítése a hazánkban működő egyetlen feldolgozónak köszönhetően megoldott. A lúgos akkumulátorok mechanikai bontását követő kezelés termékeiként keletkezett: nikkelt; lúgot; vas- és műanyaghulladékot anyagában; a bontás során keletkező fadobozokat termikusan hasznosítják. A nem hasznosítható kadmium veszélyeshulladék-lerakóba kerül.

ELEMEK ÉS HORDOZHATÓ AKKUMULÁTOROK

Gyűjtésük a veszélyes-hulladékok tárolási követelményeinek megfelelő, jellemzően 12-80 liter űrtartalmú gyűjtőedényben, országszerte közel 30 000 helyen történik.

FÉNYCSÖVEK ÉS EGYÉB FÉNYFORRÁSOK
Szelektíven gyűjthetők: energiatakarékos izzók; fénycsövek.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
A higanytartalmuk miatt számítanak veszélyes hulladéknak, ezért figyelni kell arra, hogy ne sérüljenek, amíg a megfelelően gyűjtőhelyre nem szállítottuk. Ha mégis összetörtek, akkor az alábbiak szerint kármentesíthetünk:
– a higany szobahőmérsékleten párolog és különösen mérgező higanygőz keletkezik, ezt megszüntetendő nyissunk ablakot és alaposan szellőztessünk ki;
– a darabok felületén lehet mérgező anyag, ezért lehetőleg ronggyal, vagy kesztyűvel szedjük össze egy zacskóba;
– ha felporszívózzuk vagy felsöpörjük, egészségkárosító anyag maradhat a seprű szálain, vagy a porzsákban, inkább vizes papírtörlővel vagy ronggyal töröljük fel, ezeket is dobjuk a fénycső maradványai mellé a zacskóba;
– végül vigyük az átvevő helyre (pl. hulladékudvar), ne dobjuk a kukába!
A fénycsövekből és egyéb fényforrásokból készülhet: üvegbura: a burából; fémtermékek: a fémrészekből.
A fénycsöveket és az egyéb fényforrásokat összezúzzák és utána válogatják külön az egyes anyagtípusokat.

LEJÁRT SZAVATOSSÁGÚ GYÓGYSZEREK
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Sokféle vegyi anyagot tartalmaznak, így a környezetbe jutva kiszámíthatatlan károkat okoznak, ezért érdemes a gyógyszeres fiókot, dobozt stb. évente átnézni és a lejárt szavatosságú készítményeket a legközelebbi patikába visszavinni, ahol speciális gyűjtődobozban tárolják, majd égetéssel ártalmatlanítatják.

GUMIABRONCS-HULLADÉK
Külön gyűjtendő: személy- és teherautó-gumiabroncs; mezőgazdasági gumiabroncs; targonca-gumiabroncs.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– A gumiabroncsok gyűjtésénél egyetlen dologra kell figyelni, a megfelelő helyre kell vinni: a gumiszervizekbe vagy a lakossági hulladékudvarba.
2003. július 1. napjától tilos a használt gumiabroncsok elhelyezése lerakóban (1999/31/EC – Lerakási direktíva). A tilalom 2006-tól már az aprítmányokra is kiterjed, melynek következtében elkerülhetetlen a hulladékká vált gumiabroncsok elkülönített gyűjtése és teljes mértékű hasznosítása.
A gumiabroncsok hasznosítási lehetőségei:
– Újrahasználat – újrafutózás: előzetes ultrahangos vizsgálatot követően lekopott, de sértetlen vázszerkezetű gumiabroncsok futófelületét lehorzsolják, a közúti forgalomnak alkalmas futófelülettel ellátva kerülnek újra forgalomba.
Ezáltal meghosszabbítják a gumiabroncsok élettartamát, melyek így nem válnak hulladékká.
– Újrafeldolgozás/ termékgyártás: A hulladékká vált gumiabroncsot aprítják, őrlik, majd a keletkező aprítékot/őrleményt építőiparban, sportpályákon, játszótéri esésvédő lapok gyártásánál használják fel.
– Cementgyári hasznosítás: A gumiabroncsok acéltartalma vasoxid formájában beépül a cementbe, így gyakorlatilag nem képződik maradék salak a technológia során.
Tehát a cementgyári égetés egyrészt energetikai-, másrészt anyagában történő hasznosításnak is minősül.
– Pirolízis: az eljárás során az aprított gumiabroncs hulladék magas hőmérsékleten hevítve pirokokszra, gázfrakcióra, valamint piro-olajra bomlik, illetve a vázszerkezetet alkotó acélszálakra. A keletkezett termékeket különböző eljárásokkal tovább lehet hasznosítani.

HASZNÁLT SÜTŐZSIRADÉK

Szelektíven gyűjthetők: olajok; zsírok.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– A használt olajok és zsírok a környezetbe kerülve elzárják az élő szervezeteket az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne, ezért miután kihűltek egy műanyag palackba tegyük és a hulladékudvarba vagy akár a kijelölt MOL kutakra is elvihetjük.
A használt sütőzsiradékból készülhet: biodízel-üzemanyag; biogáz alapanyaga
A biodízel gyártás melléktermékei is környezettudatos módon kerülnek további felhasználásra: hasznosítják a glicerint, valamint a szappanos vizet teljes egészében biogáz termelésbe vezetik vissza.


ELEKTROMOS ÉS ELEKTRONIKAI HULLADÉK
Szelektíven gyűjthetők: leselejtezett háztartási kis- és nagygépek; számítástechnikai berendezések (monitor, nyomtató, billentyűzet stb.); szórakoztató elektronikai cikkek; barkácsgépek
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Ezekben a készülékekben gyakran található olyan veszélyes anyag, ami a működés során nem károsítja az egészségünket, viszont, ha a zárt rendszer megsérül, ezek az anyagok kiszabadulnak és a légtérbe illetve a talajba jutva megmérgezhetik az élővilágunkat. Ezért ezeket az elektronikai cikkeket a leselejtezést követően a hulladékudvarba vagy egyéb átvevőhelyre kell szállítanunk.
Az elektronikai és az elektromos készülékek hasznosítása:
A hasznosítóban első lépésként eltávolítanak minden olyan anyagot, ami ártalmas a környezetre, ilyenek például: festékpatronok, elemek, akkumulátorok, kondenzátorok stb. Ezek eltávolítása után kézi vagy gépi erővel szétbontásra kerül a berendezés, majd különválogatják az egyes anyagtípusokat, pl. vas és egyéb fémek, műanyag, üveg, gumi, fa, stb., amelyeket anyagában vagy energetikailag hasznosítanak, a hasznosításra alkalmatlan anyagokat ellenőrzött körülmények között ártalmatlanítják.
ugrás a lap tetejére
 
 
 
Az oldalt készítette: Hírözön Bt.

 

 
Hírek
Tisztelt Ügyfeleink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Érd, Diósdi út 29. szám alatti ügyfélszolgálati irodánk és Érd, Sas u. 2. szám alatti hulladékudvarunk 2021.04.12-től újra nyitva tart.
Álláslehetőség
Az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft állást hirdet a következő pozícióra: RAKODÓ Feladatai: A munkavégzés helyén végzett kommunális és nem veszélyes termelési szilárdhulladék-gyűjtésben való rakodói részvétel, a települési szilárd hulladékok gyűjtő szállító járműbe történő berakodása a tömörítő szerkezet szükség szerinti kezelése, részvétel a célgép ürítésében, valamint segédkezik a gépjárművek karban és tisztántartásában. A munkavégzés helye: Érd ÉS Térsége Munkaidő: 6.30-18.30, valamint 8.00-16.30-ig munkarendben. A biztosítási jogviszony teljesmunkaidős, határozatlan idejű munkaviszony. Jelentkezni személyesen Érden, a Sas utca 2. szám alatt a diszpécser irodába Hétfőtől péntekig 8.00-10.00-ig a személyes okmányokkal együtt , a allas@eth-erd.hu email címen vagy telefonon: +36 70 455 2406-os telefonszám lehetséges.
Álláslehetőség
Az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft állást hirdet a következő pozícióra: SOFŐR Feladatai: A gondjaira bízott hulladékgyűjtő vezetése, a célfelépítmény kezelése, valamint a kommunális és nem veszélyes szilárd hulladék gyűjtése, majd a kijelölt lerakóhelyre való szállítsa. A munkavégzés helye: Érd ÉS Térsége Munkaidő: 6.30-18.30, valamint 8.00-16.300 munkarendben. A biztosítási jogviszony teljesmunkaidős, határozatlan idejű munkaviszony. Az állás betöltéséhez szükséges: „ C ”kategóriás jogosítvány, GKI , gépkezelői alkalmasság Előnyt jelent: „E” kategóriás jogosítvány, darukezelő Jelentkezni személyesen Érden, a Sas utca 2. szám alatt a diszpécser irodába Hétfőtől péntekig 8.00-10.00-ig a személyes okmányokkal együtt , a allas@eth-erd.hu email címen vagy telefonon: +36 70 455 2406-os telefonszám lehetséges.
Álláslehetőség
Az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft állást hirdet a következő pozícióra: TEHEREGÉPKOCSI VEZETŐ. A munkavégzés helye: Érd és Térsége A biztosítási jogviszony teljesmunkaidős, határozatlan idejű munkaviszony. Feltétel: ”C” kategóriás jogosítvány és GKI Jelentkezni személyesen Érden a Sas utca 2. szám alatti telephelyünkön vagy e-mailbe a kovacs.kitti@eth-erd.hu címen lehetséges.
Hulladékudvar
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Érd, Sas utca 2. szám alatt levő hulladékudvarban lévő szolgáltatások 2021. 03. 08. és 2021. 04. 05. között szünetelnek. Elérhetőségeink: telefon: 23/522-600 e-mail: ugyfelszolgalat@eth-erd.hu; eth@erd.hu Megértésüket köszönjük.

<< Previous 1 2 3 Next >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews